29 januari 2017

Kort Uppdate

Riding By Ebba

Hej! 
Från och med onsdag kommer det att bli daglig uppdatering igen. Hoppas att ni är kvar.
- Ebba
Hej!
Från och med idag och fram till Lördag behöver in inte vänta er någon vidare uppdatering. Mitt internet hemma har lagt av och det är där jag kommer spendera de närmsta dagarna. Har varit hos min pojkvän de närmaste dagarna så haft internet där. Ville bara förvarna er! Vi hörs nästa vecka 

24 januari 2017

Världcupen i hoppning

Tankar

Hej! 
 
Jag kollade igår på 9:onde och 10:onde deltävlingen av världscupen, den som gick i Mechelen och Leipzig. Det var ett väldigt stort utbud av sk. duktiga ryttare men även unga nykommande som presterade bra. Men jag blir förvånad när några av de stora namnen, slår sina häst upprepade gånger med ett spö. Alltså full on slag på både bog och bak. Inte bara slår sina hästar utan ger sina hästar så pass dåliga utgångslägen. På en så pass hög nivå ska det väl i stort sätt vara perfekt? Sedan är det ju självklart så att alla kan ha en dålig dag och få nedslag eller vägringar men då så tycker jag att det ska vara ''hästens fel'' om en bom faller. Förstå mig inte fel när jag skriver så, menar inte på något sätt att man ska skylla på hästen om bommen faller. Gör man en korrekt anridning och hittar dedär framåtläget och blir klar i tid och ger hästen ett bra hoppläge m.m så har man gjort allt rätt. Faller ändå en bom så beror de på att hästen inte tog upp ett bak/framben tillräckligt. Det ser man inte ofta utan blir det rätt brukar dem oftast gå felfria för att dem är så pass duktiga. Sätter dem hästarna i skiten runt ut sagt får man skylla allt på ryttaren. Ett exempel på en sådan händelse var när Kevin Staut i Mechelen bara släpper tyglarna och manar på sin häst och säger hoppa av på en distans som ingen häst skulle klara av. De som händer är ju att hästen lander mitt i hindret och gör de till ett plockepinn spel, snubblar och lägger sig på marken och slänger av sin ryttare. Inte mer än rätt tycker jag när man bara överger hästen sådär. Konstigt att man gör så efter en näst intill perfektions runda i grunden. Kevin är ju ändå 1:a på rankingen, och det är ju ingen skräll direkt. Alla på den nivån är duktiga, för att jag är säker på att de inte gör en sådan ful sak hemma på träningen, hur mycket vinnarskalle spelar in egentligen? 
 
Samtidigt är jag ytterst imponerad av alla ryttare som rider på den nivån, vissa av dem har dedikerat sitt liv till att prestera på topp och det är inte alltid enkelt. Alla vill väl prestera men vissa jagar framgång mer än andra. Precis som med oss amatörryttare vill vi olika mycket. Fast för dem så är det kanske mer att ta fram nya hästar och därför startar dem Världscupen så att dem kan satsa andra år. Medans andra är med varje år och satsar för glatta livet. Men samtidgt så är ridsporten en tuff sport som komstar oändligt med pengar. Trots att ryttarna uppåt de klasserna inte lever fattigt så måste de ändå tänka på att vinna någon gång ibland för att kunna få allt att gå runt. Samt behöver de vinna för att skaffa sponsorer som jag tror är en väldigt stor del i deras jobb. Utan dem skulle det nog vara mycket annorlunda för många. 
 
Över åren som gott har man hunnit skaffa sig lite förebilder samt sådana som man tycker är duktiga och presterar ofta på topp. Inte bara svenskar utan även ryttare från olika nationer och världsdelar. Har fattat tycker för flera jag aldrig hört talas om förr utan som man har sett rida på tv. Några av dem är Luca Moneta. En ryttare som ofta sticker ut lite, på grund av hans speciella ridstil men även på sitt sätt han hanterar sina hästar hemma. Jag tycker det är roligt att se en ryttare som inte bara rider sina hästar utan även har en relation med dem på marken. Det känns som att det är han och hästen på tävlingsbanan. De andra ryttarna har säkert också en god relation till sina hästar men detta känns ändå lite extra speciellt. Andra jag tycker om är Whitaker speciellt John. Gillar has sätt att rida och han ser ut att ta väl hand som sina hästar på tävlingsbanan. Är även ganska glad i Jeroen Dubbeldam och Scott Brash. Svenskar som jag tycker om är Peder Fredricsson, Rolf Göran Bengtsson, Henrik Von Eckermann och även Malin Bayard som nu på senare år inte vart jätteaktiv på banorna. De flesta svenska ryttare är duktiga men de jag nämnt ovan kollar jag alltid extra på. 
 
Hoppas jag inte tröttar ut er med detta långa inlägg och att det är något ni orkade läsa...