31 december 2017

Året 2017

Riding By Ebba

Hej! 
 
För mig så har detta året både varit bra och dåligt. Detta året har jag lärt mig mycket, skaffat mig erfarenheter jag hade kunnat drömma om och nått flera olika mål som jag inte trodde jag skulle uppnå. Mycket positivitet året igenom och det bästa av allt är väl ändå att det har varrit jag och GUL från den 1 Januari till den 31 December. Jag tänkte göra en tillbakablick över de olika månaderna för att få en överblick om hur det sett ut. 
 
Januari: Inledde året hos hästarna.  Enligt instagram så satt jag på hästen för första gången den 4:de januari 2017, Exet fick den äran. Jag gick i skolan och levde loppan. Charsmin och jag började om i hoppningen och gjorde vårat första pass den 26 Januari. 
 
Februari: Hästeriet fortsätter. Jag bollar att rida Charsmin och Exet. Fokus ligger på Charsmin och jobb mot tävlingsdebuten under sommaren. Den 16 februari rider jag ut för första gången med Klara och det gick jättebra. Hopptränade den 15 och ramlada av för första gången de året. Men känslan låg ändå på topp. Tävlings året för världens bästa tränare hade börjat och den 18 februari så följde jag med Jessica och Aleccis på tävling i värnamo
 
Mars: Den 10 mars hade jag och Charsmin ett breaktrough och gjorde våran bästa träning hittils, då kändes allt bara inom räckhåll. Jag red min första dressyrträning för Daniella Jonsson i Eksjö och det gick som en dans. 
Det värsta som kunde hända hände och min allra käraste Exet gick bort den 19 mars. Efter en olycka i hagen gick han inte att rädda... Charsmin och jag gjorde våra första pat and jump startet den 25 mars och gjorde 2 felfria rundor i 60 och 70.
 
April: Våren kom och jag var otroligt glad att slippa snön. Jag och Charsmin jobbade vidare. Tomheten från Exet var stor i stallet. Det var verkligen svårt att åka dit men vi alla tog oss igenom det. Vissa hade det dock svårare än andra. Jag hade praktik hos min far som kör mjölkbil. 2 veckor som absolut spenderades bra. Charsmin skadade sig i slutet av april, ingen ridning och vi fick tänka om angående debuten. Nya hästen Baggatorps Queen of Caczam anländer till stallet. 
 
Maj: Mycket fokus låg just denna månaden på Oktan. Chasse hade vila efter skadan så jag provade att hoppa Oktan ett par gånger, men kom på ganska direkt att vi skulle hålla oss till dressyr. Var meningen att vi skulle ha gjort en pay and ride den 28 maj, men vi kom aldrig iväg då jag inte hade någon som kör. Oktan gjorde verkligen framsteg under maj och jag blev fäldigt förvånad. Charsmin bättrade på sig ganska kvikt och vi var igång igen. 
 
Juni: På nationaldagen hoppade jag och Charsmin för första gången på ett bra tag. Debuten var planerad och gick av stapeln den 17 Juni i Aneby. Tråkigt resultat då det stog UTE i protokollet. Vi åkte hem och tränade vidare. Den 20 Juni satt jag för andra gången på den nya hästen Cazzie i stallet, märkte redan då vilken stjärna hon var. Charmin åkte iväg på ridläger och lämnade mig hemma. 
 
Juli: Den 4 juli kom hon hem igen och vi kunde åter igen sätta igång med träningen. Under sommaren 2017 var min ångest ganska hög och stallet var en safe haven för mig. Var där väldigt ofta. Charsmin och jag satte igång med hoppningen och gjorde våran andra tävling den 29 juli med godkänt resultat. Vi var i Forserum och red en LE 0fel och en LD med 4fel. 
 
Augusti: Den 8 red vi i stallet och några andra en lång runda ut i skogen. Jag fick låna en häst i stallet som hete Carisma som var en stor storhäst på ca 1.70. Jag och Charsmin kände oss supersäkra i hoppningen och den 19 augusti var det dags för tävling i Norrahammar Taberg ridklubb. Vi satta våran första dubbelnolla där dock ingen placering och gjorde debut i LD+ med 8 fel. 
 
September: Den 9 september blev jag ägare på min bil, en volvo 854. Jag och Charsmin låg i toppen av våran karriär och var super säkra. Den 20 september löshoppades Cazzie och Charsmin upp till 80 cm. Hon var en stjärna. Spenderade en helg på Gotland med kära vänner, bror och pojkvän. Helt klart av av de bästa höjdpunkter detta året. Kroppen började säga ifrån och jag hade ofta konstant ont
 
Oktober: Vi börjar bra genom att inleda oktober med en felfri 80cm runda på en pay and jump. Jag åkte tur och retur till Boden med min pojkvän. Ca 2300km ge och ta senare var vi hemma. Börjar rida Cazzie lite mer här igen. Charsmin och jag avslutar oktober genom att leverera den bästa träningen för Jessica. 
 
November: Vintern had inte kommit än och jag var lite besviken. Charsmin var oklippt i början av november och svettades som en gris vi ansträngning. Men blev av med håret kort efter den 6 november. Jag ade en dip i hoppningen, såg inga avstånd och vi gjorde en mindre bra träning. Men den 25 november gjorde vi en 360 och levererade ett bra pass åter igen.
 
December: Jag och Charsmin gjorde våran sista start detta året i Jönköping, Tanken var att debutera LC. Vi satte nästan våran andra nolla om piloten inte gjort bort sig i anridningen mot sista hindret i omhoppningen. Charsmin var nöjd efter den rundan och slängde av mig 3 gånger på framhoppningen så det blev ingen debut. Vi gav henne en hoppvila och hoppas på bättre resultat nästa år. Jag började rida mer koniernuerligt i ridhus och det ger resultat. 
 
Nu är det bara 2 dagar kvar av 2017 och jag vill ändå säga att jag är nöjd med året. Självklart kunde jag gjort många saker bättre men jag har också gjort några saker riktigt bra. Vi har 2 kval till de öppna klasserna under fjord sm 2018. Vi har höjt vår lägsta nivå och allt känns toppen. Är ni nöjda mer ert 2017? Vilken är höjdpunkten 2017? Dela med er, altid roligt att se! 
- Ebba 
 
 
 
 
Hej! 
 
Satt här om dagen och kollade igenom lite annonser på hästnet. Bara för skojskull, man vet ju hur roligt det kan vara att sitta och drömma sig bort. Hittade några som absolit skulle kunna passa, om man utgick från ut annonsen lät. Men då satt jag och verkligen tänkte igenom vad för häst jag ville ha om jag skulle köpa en? Jag har i många år sagt både det ena och det andra när det gäller olika typer av kvaliter, storlek m,m. Såhär såg det ut.
 
Innan jag tänkte efter
Storlek: 170+ 
Typ: Högrest och sportig 
Temprament: Busig och inte så självgående
Ålder: 5-9
 
Men efter at jag verkligen tänkt igenom allt så kom jag på att det kanske var vad jag ville ha, dock skulle jag inte klara av det. Jag har fått inse att det jag behöver skulle se ut såhär
 
Storlek: 155-163cm
Typ: Ganska kompakt och stadig
Temprament: Snäll och förlåtande, läromästare. 
Ålder 8-12
 
Alltså tvärt emot vad jag vile ha för några år sedan och har stått fast vid. Känns som att jag fått mig ett perskepktiv. Man behöver inte en stor häst för att hoppa högt, den beh
över inte vara busig för att ha framåtbjudning eller ung för att vilja mer. Utan man får helt enkelt gå på individer och jag tror absolut att jag skulle kunna hitta någon häst som passar mina krav om jag skulle köpa något i framtiden. 
 
Annat som jag också tänkt på är hur jag skulle vilja ha min häst. Box eller lösdrift? Känns som att det alltid kommer vara ett internt bråk mellan hästfolk, tävlingshästar kan inte gå på lösdrift? För att dem är 
Ska jag vara ärlig hade jag verkligen valt lösdrift. På något sätt känns det som att hästen blir tålig, är säkert bara inbillning. Känns som att det skulle bli lättare att hinna med om hästen i fråga står på lösdrift. Sedan kan det också vara en inbillning men de tär något jag har fått för mig. 
 
Tanken på stor häst har länge funnits i mitt huvud. Det är ju där man mer gör ett namn för sig själv om man inte har fråmgång med ponny eller hoppar större klasser. Om detta stämmer vet jag inte men jag tror det är så. På ponny känns det mer som att ha så roligt man kan och lägga en ra grund för tävlingslivet som ska komma några år senare. Hur ser ni på detta? 
 
Vem vet vad som händer dock, snart kanske det står en stor brun med mitt namn på ägarpappret i en lösdrift här om kring. Jag säger inte att jag letar men jag drömmer definitivt
- Ebba
 
Bilden är från när jag var och provred en häst jag ev skulle varit medryttare på
Hej! 
 
Jag ska försöka komma in i lite mer daglig uppdatering framöver. Vill verkligen kunna blogga varje dag. Kan dock inte lova att det kommer vara intressanta inlägg men jag kommer göra mitt bästa. Det kommer att bli mycket om ridpass eftersom det är det jag gör på dagarna i stort sett. Hoppas ni inte blir allt för besvikna. Jag ligger för tillfället i sängen och skriver detta inlägg. Lyssnar på musik och försöker få fram min kreativa sida. Den lyser med sin frånvaro. Dagen i övrigt har gått fort. Jag vaknade lite sent så jag har i stort sett bara varit i stallet idag. Rullade hemifrån runt 12.30 och var hemma vid 18.00 tiden. Så hela dagen spenderades antingen i stallet eller på hästryggen, bättre kan det inte bli! Idag blev två hästar ridna. Unghästen och såklart min allra käraste gul. 
 
Unghästen var ledig idag. Cazzie som hon kallas rids egentligen oftast av en annan tjej men hon hade annat att göra idag så jag passade på. Bestämde mig för att rida ut och det skulle bli hennes första gång själv, vad jag vet. Jag var till en början lite osäker på om vi verkligen skulle rida en hel runda eller om vi skulle upp till ridhuset och träna på att vara själva på det sättet. Men vi följde den första planen och gav oss ut på en liten sväng. Vi skrittade bara då hon var otroligt spänd till en början. Det var mycket att kolla på och många potentiella saker att bli rädd för. Hon var jätteduktig, tittade till lite extra på några små granar, en snöhög och en bit asfalt som såg annorlunda ut. Utöver det var det inga större problem och jag var och petade på gränsen till vad jag ville utsätta henne för. Inga släng åt sidan eller tendenser till att vända om. Krävde att hon skulle gå framåt, att inget alternativ fanns. Men hon tyckte samma sak och trampade på bra. Cazzie krigade verkligen idag, tuggade på bettet hela rundan och var nog ganska trött även att vi bara skrittat. Jag vart överraskad men otroligt nöjd efteråt. 
 
Charsmin fick också som planerat gå ett bompass i ridhuset. Lade ut 4 st bommar på den översta volten och red lite diverse vägar. Hon var jättemjuk och fin. Hon var på ett bra humör idag och jag kunde korta galoppen rejält vilket gjorde det enklare att få henne på bakbenen och styra på bommarna. Tränade på att få med yttersidan i svängarna. Bogen följer inte allt med men nästan alla gånger idag gjorde den det. Hon var en dröm att sitta på. Ville inte göra fel och jobbade på intensivt. Tror nästan att hon tyckte det var roligt. Supernöjd med även henne efteråt. Kunde inte krävt mer av henne då hon verkligen gav sitt allt idag. 
 
Ska ut med hundarna en gång till innan jag ska gå och lägga mig. Jag ska släppa ut hästarna imorgon och hade tänkte försöka åka lite tidigare än vanligt för att hinna rida Charsmin och fixa stallet innan det är allt för sent. Vi ska ha stallkväll med jultema imorgon och jag måste hem imellan för att fixa något då det är knytkalas. Ska bli riktigt mysigt att träffa alla samtidigt. Det blir lätt samma personer eftersom man rider samma dagar eller olika tider. Ser verkligen fram emot tills imorgon. 
- Ebba