Hej!
 
Vi har många kära kompanjoner i ridsporten som ofta tar åt sig mer än vad dem klarar av. Just nu sytar jag på hästar att utbilda, att ta sig an en häst som är bråkig löser vi alla på ett eller annat sätt men hästen's utbildning är vad som lägger grunden för hur en häst gör/ kommer bete sig. Normen är ju att en häst blir inriden vid 3 års ålder,utbildad/inhoppad inte långt efter. Men i detta fallet tänkte jag ta upp dem hästar som inte haft den '' turen''. T.ex ridtravarna,ex galoppörerna,försummade hästar eller andra hästar och ponner som inte blivit inridna under sina unga år. Ju äldre hästarna blir desto svårare är det att lära dem något, självklart det går men det tar mycket längre tid. Det tråkiga med det är att hästar som är äldre och outbildade/inte inridna hänger det ofta en billigare prislapp på och den gör att hästen hamnar ofta hos okunnigt folk som tror att de gör det bästa för hästen. Dem vill bevisa så mycket men gör inte direkt något åt det.
 
När det kommer till utbildningen på en äldre häst brukar man skynda lite för mycket, äldre hästar tål mer? Ridtravarna är så mycket hanterade under sin tid på banan att det bara är att köra på? Vem säger att det är så? Dessa hästar har blivit lärda en sak i livet. Försummade hästar har kanske inte blivit rida på 10 år men har dem kunnat en gång kan dem alltid? Ja kanske men det är ändå inte okej att göra och hoppas på det bästa. Pannbenet brukar vara hårdare att ''knäcka'' och det hjälper inte att ta genvägar. Det konstaterade jag i ett inlägg längre ner. Man får göra precis samma sak med dessa hästar som man måste med en 3 åring. Dem är lika nya för det och måste påminnas/läras om/läras från början. Därför behöver dessa hästar komma till någon som verkligen ger dem chansen.
 
- Ebba
 
bild tagen av Therese Hubner
Josefin Nilsson

Så sant det du skriver, alldeles för många hästar kommer tyvärr till fel personer vilket ofta leder till problem på ett eller annat sätt. Sen finns det väldigt få som har tålamodet att träna upp dessa hästar igen på ett hållbart sätt :/

Svar: Verkligen! Dem om några hästar ska ju komma till personer som vet vad dem gör! :)
Ebba Carlström

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress