Hej!
 
Utan hovar ingen häst,eller hur? I detta inlägget kommer jag att skriva om varför hovvården är viktig och vad det är för mig. Egentligen kan jag inte så mycket men jag tänkte utgå från egna teorier och tankar. Mycket av det jag skriver kan alltså inte vara sant, men jag tror på det. Min första tanke är, ska hästen vara oskodd eller skodd? Egentligen är det ju helt upp till hur hästen är på olika underlag, annat som spelar in är deras ägare. Det finns vissa som är helt anti skor för at det inte är naturligt, det är det självklart inte men vi kom på hästskor för att skona hästens hovar. Hästarna vi har idag är inga vild hästar så vad är egentligen narturligt, men det tar vi en annan gång. Jag är en av dem som tycker att hästen ska ha skor 3/4 av fallen. Ska man tävla,träna,rida i skogen ska man ha skor för att inte ''förstöra'' hästens hovar. Runt som skoning eller fram eller bak endast kvittar men hästen ha ha skor, enligt mig. Tråkigt nog är det en dyr bedrift men helt klart värt det om hästens hovar håller sig fina. Det är det viktigaste för mig. Att hovarna funkar och enligt mig gör dem det bäst om dem är skodda, på rätt rätt såklart. 
 
Hur ska man ta hand om hästens hovar för att hålla dem i fint skick? Självklart måste ju dem skos rätt men utöver det? Jag tycker man ska veta vilken typ av hovar sin häst har för att kunna behandla på rätt sätt. Har dem torra hovar, tillsätt vatten. Växer dem dåligt, andvänd olja som hjälper till på traven. Jag underhåller Rävens hovar med vattenbad och hovolja för att få lite glans. Inget mer behövs. Vad andvänder ni er at? 
 
En annan mycket viktig fråga, hur förbereder ni för hovslagaren? Eftersom jag inte har en egen häst så kan jag ju inte göra något men OM, skulle jag tvätta hovarna så att hovslagaren får en sk. ren arbetsplats. Det behöver inte vara skinande rent men vem vill jobba i smuts eller hur? 
Eran blick på detta? 
 
- Ebba
 
 
 
 
Amanda

Jag håller inte alls med i dom här åsikterna.
En barfotahäst ömmar ofta på grund av att något annat i kroppen inte står rätt till, det kan vara ett symtom på sjukdom och obalans hos hästen. Problemet finns där även med skor, bara att det inte märks av pga skorna som döljer detta. Lite som med en nosrem, anledningen till att hästen gapar existerar fortfarande men uppvisas inte för att vi döljer det och tystar ner hästen.
Att ha hästen barfota tror jag leder till en friskare häst i längden. I början när man plockar av skorna ömmar hästen med stor sannolikhet på vissa underlag, vilket inte är alls konstigt. Men med rätt hovvård vänjer sig hovarna till sist. Annars finns ju boots att ha på vid behov.

En skodd häst lägger ofta all sin vikt på hovväggen när den rör sig, medan en häst som går barfota får stötdämpning av elastiska putan (sitter inuti hoven vid strålen). Detta i sin tur gynnar blodcirkulationen, samt skyddar kronbenet från stötar som går upp i leder och då orsakar skador.
Jag tror starkt på att alla hästar kan vara barfota, man måste bara ge det lite tid att vänja in dom på det.

Svar: Vi alla har olika åsikter men absolut har du rätt i vissa delar. Jag anser dock att vissa hästar inte kan hå utan skor, så är det bara. Dem är kanske inte många men det finns alltud någon som inte funkar utan skor. Kul att läsa din kommentar och se hur du ser på just detta. Tack :)
Ebba Carlström

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress