Hej!
 
Dagens planer gick inte som tänkt. Allt jobbade emot mig idag men jag är nöjd sålänge man får nosa lite hästmule. Efter flera dagar utan så är jag så glad över att äntligen fått träffa ''min'' röding. Dagens väder föll mig inte alls i smaken. Regnat i stort sett hela dagen, iskallt är det också. Riktigt klaga väder. Bädda ner sin i sängen med datorn i knäet gör allt så mycket bättre.Funderar på att göra lite till för att hjälpa kroppen värma upp. 
 
Tanken idag var att rida ut på Räven, lungt tempo eftersom han inte gått så mycket nu det sista. Tråkigt nog har han en muskelstörning i vänster bak has. Stackars röd, så nu är det skrittning som gäller. Så nästa vecka består av promender både uppsuttet och för hand. Annars så kommer vi nog leka lite i paddocken. 
 
Tyckte så synd om Räven när han kom in. Blöt som en sork och frusen. Skakade som ett asplöv så snabbt på med täcke. Mat och massor med hö så han blir varm. Båda hästarna hade bråttom in idag. Förhoppningsvis kan jag åka imorgon med och pyssla lite. Putsa lite utrustning och mysa lite med honom. Vi får se hur planen lyder! Min far var även med idag, han kom ner och följde med till stallet. Skönt med llite hjälp, eller hur! 
 
- Ebba 
 
 
Hej!
 
Att variera ridningen är något vi alla måste göra för att få våran häst hållbar. Inom ridningens alla delar finns det så mycket vi kan göra med våra hästar. Tråkigt nog är det ofta så att vi ''snöar in'' oss på en viss inriktning och inte riktigt vågar utforska de andra. Att rida våra hästar i samma mönster dag ut och dag in är i längden inte något som verken gör gott för häst eller ryttare. Där kommer ordet varierad ridning in. I detta fall syftar jag på att byta underlag, omgivning och tanke med våran ridning. T.ex när vi rider ut att ignorera den formen där hästen springer och låstas böjer på nacken en dag i veckan. Utforska skogen och inte ta en säker runda. Byta fibersanden mot asfalt. Rida hästen i avslappnad form ett ridpass för att även ge hästen lite rast i det dagliga arbetet. 
 
Alla ryttare väljer en inriktning, med andra ord vi gör det vi älskar att göra inom ridsporten. Dressyr innehåller ju inga bommar om man tänker för tävling men slänger man in ett par bommar här och var blir det variation. Tänk utanför boxen innan ni sitter upp och fundera på om ni kan lägga till något och ta bort något för att göra dagens ridpass olikt från det ni hade igår. Annat jag ofta kan göra är att ta med mig jobbet jag gjort dagen innan ut i naturen. Alltså gör jag samma övningar fast ute och det är inte heller riktigt rätt. 
 
Andra tråkiga saker som händer vid för mycket av något är att hästarna tröttnar. Dem ger inte sitt allt vid uteritter eller hoppträningar. Dem försöker inte ens utan bara gör. Jag har sett detta hända framför mina ögon och tyvärr spelade jag en roll i det. Men det är inte förrens då man inser att varierad träning är ett måste. Att göra ett ridpass roligt för en häst är ett måste för att dem ska vara motiverade till nästa. Detta är absolut något jag tänker på varje dag. Jag byter ofta övningar eller liknande för jag för det första inte kan hålla mig till scheman men även för att jag kommer på roligare saker jag vill göra. 
 
Hur lägger ni upp det? Hur viktigt är det för er med varierad träning? 
 
- Ebba
 
 
Hej!
 
Utan hovar ingen häst,eller hur? I detta inlägget kommer jag att skriva om varför hovvården är viktig och vad det är för mig. Egentligen kan jag inte så mycket men jag tänkte utgå från egna teorier och tankar. Mycket av det jag skriver kan alltså inte vara sant, men jag tror på det. Min första tanke är, ska hästen vara oskodd eller skodd? Egentligen är det ju helt upp till hur hästen är på olika underlag, annat som spelar in är deras ägare. Det finns vissa som är helt anti skor för at det inte är naturligt, det är det självklart inte men vi kom på hästskor för att skona hästens hovar. Hästarna vi har idag är inga vild hästar så vad är egentligen narturligt, men det tar vi en annan gång. Jag är en av dem som tycker att hästen ska ha skor 3/4 av fallen. Ska man tävla,träna,rida i skogen ska man ha skor för att inte ''förstöra'' hästens hovar. Runt som skoning eller fram eller bak endast kvittar men hästen ha ha skor, enligt mig. Tråkigt nog är det en dyr bedrift men helt klart värt det om hästens hovar håller sig fina. Det är det viktigaste för mig. Att hovarna funkar och enligt mig gör dem det bäst om dem är skodda, på rätt rätt såklart. 
 
Hur ska man ta hand om hästens hovar för att hålla dem i fint skick? Självklart måste ju dem skos rätt men utöver det? Jag tycker man ska veta vilken typ av hovar sin häst har för att kunna behandla på rätt sätt. Har dem torra hovar, tillsätt vatten. Växer dem dåligt, andvänd olja som hjälper till på traven. Jag underhåller Rävens hovar med vattenbad och hovolja för att få lite glans. Inget mer behövs. Vad andvänder ni er at? 
 
En annan mycket viktig fråga, hur förbereder ni för hovslagaren? Eftersom jag inte har en egen häst så kan jag ju inte göra något men OM, skulle jag tvätta hovarna så att hovslagaren får en sk. ren arbetsplats. Det behöver inte vara skinande rent men vem vill jobba i smuts eller hur? 
Eran blick på detta? 
 
- Ebba