Hej!

Vi har genom tiderna avlat våra hästrasen för att utveckla dem för att hålla som ridhästar! Nu pratar jag om Halvblodshästarna (SWB/KPWN). Hopphästarna ska vara mindre modell en lättare typ av häst, långa ben och lång kropp för att kunna hoppa runda språng. Dressyrhästarna ska vara mer robusta och kraftiga. I detta fall känns det som det handlar mycket om dressyrhästarna.  Hästarna man avlade på förr hade en helt annan typ av exteriör, så vi har utvecklat rasen. Men har vi gjort det för de bättre eller sämre? Vill vi ha kraft och rörlighet eller vill vi ha bärförmåga och stabilitet? Jag vet vad jag skulle valt!

 

Ska jag vara helt ärlig är detta en så otroligt dum sakatt avla på. Vi alla vill att våra hästar ska hålla för sådant vi utsätter dem för. Traven är två taktig. Benen är antingen parallella eller diagonalt. Går hästen med en fot i marken anser jag att trycket blir så mycket mer än om hästen fördelar tyngden på 2 ben. För att få höga poäng i ett dressyrprogram så vill domarna se spektakulära frambens rörelser, detta har vi då avlat på för att få kraften bakifrån men nu har vi utvecklat den kraften för mycket så att nu gör den kraften över på frambenen istället. Den kraft vi ville uppnå är redan förbi gången, nu strävar man efter något som går att uppnå men med stora konsekvenser.

 

Är detta något vi vill bygga på? Det håller inte alls i längden! Jag försåt inte ens varför man ens började. Allt ska vara så fint men hur fint är det när man vet sanningen bakom det? Få pensionera en yngre häst för att dem inte kan med det trycket som läggs på deras ben. Himla tråkigt och jag önskar man kunde sluta med detta för det drabbar våra hästar på ett negativt sätt i framtiden, det är jag säker på.

- Ebba

 

 

 http://www.tidningenridsport.se/PoddTV/Ridsport-TV/2016/2/Delade-asikter-om-one-legged-trot/

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress