7 april 2016

Häst som jobb

Hej!

Något jag gått och tänkt på ett tag är hur det är att jobba med häst. Mitt huvud har haft många tankar som t.ex. vad man kan bli, finns det mycket jobb, vilken väg är bäst att gå om man vill lyckas inom häst och mycket annat. Jag har försökt att hitta svar på alla dessa genom hemsidor eller så har jag frågat människor. Dock har jag inte fått något riktigt svar som jag är nöjd med så jag tänkte att jag får gissa. Skriva ner vad jag tror och hoppas på det bästa. Så jag förvarnar er att detta kanske inte är sant utan detta är mina egna idéer.

 

Vad man kan bli känns ändå ganska enkelt att lista ut. Jag har hållit på med hästar så pass länge. Inom ridning då så går det att försöka lyckas som ryttare inom hoppning eller dressyr. Lägga allt jobb i sadeln och utvecklas eller så kan man bli hästskötare i första hand och ha ridningen lite bredvid. Vissa jobbar som beridare för att de inte vill tävla utan bara tränar vilket inte heller låter helt fel för mig då jag blir super nervös på tävlingar. Man kan jobba med häst fast som mer som ett företag. Du säljer och köper hästar/stuteri där du föder upp hästar och mycket annat. Även att det bara är en ”sport” finns det så mycket man kan göra. Är du snickare t.ex. så kan man ju bara bygga saker men är du utbildad inom ridsporten kan du göra så mycket. Istället för att rida hästen kan du köra den. I det fallet är du kusk. Även här finns det mycket du kan göra och 2 av dem är travtränare eller så är man aktiv kusk alltså att man kör hästar regelbundet för tävling. Även här kan man jobba med företag.

 

Men hur gör man för att kunna bli beridare eller tränare m.m.Ska man gå en utbildning på en skola eller ska man försöka ta sig in på annat sätt? Jag anser att det helt beror på hur man har det från början. Jag menar när man ska börja gymnasiet då. Har man tävlat stor häst eller ponny 1.30 - 1.40 internationellt eller i Sverige med bra resultat känns det inte riktigt som att man behöver de där 3 åren på ett häst gymnasium om man vill bli ryttare på högre nivå för tävling. Då har man redan jobbat den biten som dem som går en utbildning kommer att få göra. Det känns lite onödigt då. Men vill man fördjupa sig i något som har med häst att göra eller vill få bra träningsmöjligheter för att lyckas ännu bättre, ska man självklart ta chansen! I mitt fall så måste jag gå genom en skola om jag skulle vilja jobba med hästar då jag inte har egen häst eller har jobbat så hårt för att lyckas.

 

En annan tanke jag haft är, om man längre inte vill jobba med häst. Vad kan man bli då? En hästutbildning är ganska enformig. Du kan bli en sak kan man säga, eller man kan göra en sak. Man kan jobba med häst på något sätt men vi säger att jag vill bli byggmaskinist istället. Då är det så att jag måste gå en utbildning för att kunna bli byggmaskinist. Det är ju lite jobbigt, för är man är som jag vill man gärna gå ut skolan så fort som möjligt och helst inte behöva sätta sig där igen. Men har man ett driv för att bli något annat än beridare eller travtränare så säger jag, GO FOR IT!  Att bara kunna bli något med häst när man går en utbildning som involverar det är väl det enda dåliga med det skulle jag säga. Går man en inriktning som t.ex. samhäll finns det så mycket att välja på. Samma sak med naturvetenskap. Det som är bra dock är att på vissa häst gymnasium kan du plugga extra ämnen som gör att du får gå på högskola efter skolan. Det tråkiga är ju att man inte alltid kan gå en annan utbildning p.g.a. olika skäl och då sitter man där, vad ska man göra? Känns inte som att jobbet på Mc Donalds är jättelockande…

 

Mina tankar är så många fler men jag vill inte trötta ut er med massor med ord och punkter. Ni som jobbar med häst idag, hur kom ni dit? Någon som går hästgymnasium just nu? Dela gärna med er, jag älskar att läsa era kommentarer!

- Ebba

 
angelica jalonen

jag gick hästgymnasie och pluggar ju som du vet vidare till ridlärare. JAg upplever att hästfolk är eftertraktade på jobbmarknaden eftersom vi ofta är ganska tävlingsinriktade, organiserade och vana att ta ansvar. När jag gick på gymnasiet kunde man dessutom välja att läsa naturvetenskaplig linje, alltså läsa alla hästämnen men har möjlighet att läsa kemi, fysik, hög matte osv. Så jag tror absolut man kan jobba med andra saker än just häst även om man läste hästinriktning på gymnasiet :)
Kram!

Svar: De tror ja absolut med men går man bara en hästutbildning är det nog lite svårare tråkigt nog. Men ja håller med dig till 110 % ☺
Ebba Carlström

Josefin Nilsson

Jag går sista året på en ganska unik linje som ger mig både full naturvetenskaplig-behörighet och "hästgymnasium" i Flyinge. Genom detta kommer jag kunna plugga vidare till exakt vad jag vill samtidigt som jag kommer ha hästskötarexamen. Jag tror egentligen inte att ett ridgymnasie hindrar en från att senare bli vad man vill, egentligen spelar det ingen roll vad man läser på gymnasiet för kommer man på att man vill bli något helt annat efteråt så går det alltid att läsa upp det kurser och betygen för att sen söka in och få jobb. Hästvärlden är lite likadan, så länge du är villig att jobba hårt från botten så kan du skapa dina egna möjligheter :)

Svar: Låter som något jag skulle kunna tänka mig! Allt på ett och samma ställe typ. Jo precis men jag har bara hört tråkiga historier där folk inte har fått något jobb på grund av deras utbildning. Låter som en bra linje/ skola du går på :D
Ebba Carlström

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress