Hej!

Fortsättningen på Min Framtid…

 

Ett föreslag som dök upp var att hoppa av skolan helt men det kändes inte som ett antagande som jag hade vågat göra. Att få en utbildning är viktigt för mig då jag vill säkra min framtid. Vi bollade lite nya idéer och en som dök upp var att ta ett studieuppehåll. För att förklara det: Man går inte i skolan utan man skippar studierna under en period för att sedan komma tillbaka fast man börjar om. Man får under denna tid ofta tilldelat en praktikplats eller så pluggar man upp betyg som man missat eller tappat! Det är just det jag ska göra fast båda samtidigt. Jag har alltså kvar min plats på Nifsarpskolan och får välja att komma tillbaka dit när mitt uppehåll är över eller så väljer jag en ny utbildning, där jag står kluven

 

Planen är att av de 5 skoldagar som finns ska jag vara på praktik 3 dagar och plugga upp mina betyg för att då eventuellt ska komma in på ett annat gymnasium. Praktiken består då av häst såklart. Om den lokala ridskolan här vill ta emot mig så kommer jag spendera min tid där 3 dagar i veckan. Vad jag får göra vet jag inte än. De resterande dagarna så ska jag plugga! Ett eller 2 ämnen i taget och sikta på högre betyg som höjer mitt slutpoäng. Detta känner jag mig väldigt bekväm i då jag får tid på mig att hitta rutinen igen och förhoppningsvis hittar jag motivationen igen.

 

I maj kommer jag att göra mitt val. Antingen ta tillbaka min plats på Nifsarp eller välja en ny riktning. Vilket i så fall kommer att bli Tenhults’ Naturbruksgymnasium med inriktning häst,tror jag. Varför är jag kluven, är inte detta varje ryttare drömmer om? Få jobba med häst 24/7? Jo visst det skulle vara så jättekul men är JAG redo att släppa Charsmin och allt runt omkring här? Som det ser ut nu, verkligen inte! Jag måste flytta och skaffa en helt ny gemenskap. Jag lägger upp massor med plus och minus men som det ser ut nu: Minus med Tenhult – Måste flytta och åka ifrån hästarna. Minus med Nifsarp – Buss åkandet och kompisarna i klassen över. Resten är bara bra med Tenhult och Nifsarp. Därför har jag så svårt att välja! Så just nu vet jag inte alls men jag har tills maj på mig.

 

Hur hade ni gjort? Jag kommer inte blanda in era tankar i mina då jag vill ta beslutet själv men skulle bara vilja vet hur ni gjort. Tänk då också på: Går man Tenhult går du ut men häst examen och kan endast jobba inom häst, hur mycket jobb finns det? Gå Nifsarp och ha garanterat jobb efter skolan? Förstår ni mitt komplex?

 

- Ebba

Hej! 
 
För att informera er om rubriken, vädret idag har varit det mest konstiga på flera månader.Det har gått från strålande sol ovh vindstille till tvärt om på mindre än några sekunder. Riktigt drygt, kan de inte fortsätta vara fint väder så jag slipper vara orolig att Räven ska se ut som ett lerigt blötdjur varje gång jag kommer till stallet. Jag vill ha skinade sol, värmen är inget krav än men regnet och blsten kan kila vidare om jag får bestämma!
 
Räven gick raka spår och hårt underlag idag. Vi tog en längre runda som jag aldrig ridit innan. Stor del av vägen var asfalt så vi skrittade mest,trav där det gick. Han var fin idag men inte lika jämn som igår. Han var mycket starkoch hade tendens till att springa ifrån mig och han blev mycket i handen. Men han lyssnade ändå väldigt bra på mig. Traven var jättefin, finns självklart finlir med det gör de alltid. Galoppen fortsätter vi med. Känns som om vi behöver komma ut själva och galoppera för att kunna träna. Är han i sällskap med någon vill han mest springa jättefort,vilket inte är optimalt. Lyssnar han bara på mig går han super varje gång men såfort han slår dövörat till, blir det pannkaka. Så vi fortsätter kämpa! 
 
Imorgon går han bara i skogen igen där vi jobbar på framåtbjudningen och fattningarna. Dem går bara bättre och bättre men han blir fortfarande väldigt taggad och sticker vissa gånger. Vi får se om det blir en lägre runda eller en kortare med avslut på ridbanan. Jag kan inte riktigt välja men ni ser ju hur de blir imorgon. Ska se om jag kan få någon film med! 
 
- Ebba 
 
 

Hej!

Vi hästmänniskor är en egen typ av ”ras” bland dagens mänsklighet, det finns dem som håller på med fotboll eller tennis men när dem inte är på en fotbollsplan eller tennisplan så är de en helt vanliga Svensson. De kommer hem sätter sig framför tv:n och tycker livet är himla bra. En hästmänniska har 1 jobb 24 timmar om dygnet och eventuellt ett annat ca 9 timmar om dygnet. Ett jobb där man svarar i telefon eller sitter bakom en ratt men även under denna tid har man jobbet: hästägare! Vi sitter på vårt kontor eller på kafferasten och undrar: har min häst fått komma ut? Har min ponny fått rätt mängd mat? Fryser/ Svettas min häst, skulle jag tagit av/tagit på täcke? Ja, alltså massor mer frågor poppar upp som gör att vi oroar oss. Oftast om man har dem inhyrda har man eget stall så slipper man ofta den oroligheten på så hög nivå, dock finns de alltid något man tänker lite extra på, det är vår natur!

 

Eftersom vi är lite speciella så har vi även 2 stycken indelningar på vårt humör: jättetrevlig och inbjudande eller barsk och sur/lätt irriterad. Vaknar man på rätt sida på morgonen, dagen rullar på och hästen gör som man säger så brukar man ofta bli bemött på ett bra sätt inte alltid det kan finna ’’surisar’’ som inte kan vakna på rätt sida eller så har hästen vart jobbig vid lastning när man ska iväg på tävling, eller så går det någon på framhoppningen som man tycker är i vägen men har lika mycket rätt att vara där, sorry nu kommer jag in på fel spår. För att fortsätta...

 

Blir man bemött lite smått irriterat eller rent av arg kan det bero på att ridhuset är bokat och man måste som dressyrryttare rida ute i paddocken bland 6 andra ryttare varv 2 tjejer som hopptränare. Då har man sådant oflyt att man bara måste säga till, lite smått otrevligt så de flyttar på sig, även till helt fel person är att tillägga. Kan också vara så att man vaknat på fel sida och ar haft oflyt hela dagen eller så vill man bara åka hem men man vet att hästen måste ridas, då är man redan på smådåligt humör och behöver inte få sin dag mer förstörd.

 

Alla vet ju att man själv har finast häst och man vill prestera bra hela tiden, men när det inte går som vi riktigt tänkt oss så skyller vi ofta på hästen/ponnyn eller säger att det inte går. Jag känner igen min något otroligt i detta men jag har världens bästa tränare som säger helt andra saker och det lyssnar jag på. En hästs natur är inte att gå och böja på nacken och dansa runt i piruetter eller hoppa hög hus utan det är människan som kommit på detta och om det då inte går som tänkt, vem ska vi skylla på? JO, människan! Är inte vi tydliga och visar hästen vad vi vill (som vi en gång lärt den) så går det ju inte. VI vet ju alla att hästen kan eftersom den gjorde det dagen innan eller veckan innan men då fick hästen rätt anvisning. Ju tydligare vi är desto bättre resultat.

 

De där med snabba resultat är också något vi ofta eftersträvar. Snabba resultat och hästar går inte hand i hand anser jag. Såklart det finns det genvägar man så får man ju bara större konsekvenser i slutändan eller så döljer man problemet för man vill inte anses som en dålig ryttare eller att inte kunna hantera sin häst. Släng på ett par sporrar så får du mer reaktion? På en unghäst som inte riktigt fattat galoppen än? Eller ge ditt barn ett spö så får ni fram hästen och över hindren? Näsa funkar det inte riktigt, Gå tillbaka och gör om och gör rätt So What hästen lite seg men mana på lite extra med en tydligare skänkel, funkar så mycket bättre än att få en skänkeldöv häst för att sporrarna har legat an hela tiden eller en spökrädd häst som är borta sen länge om man ens nämner ordet. Lite tråkigt men finns sådana situationer!

 

 Det finns mycket mer att nämna men jag tänkte bara säga en sak till, detta är mina åsikter och vad jag upplevt. Don't Hate Me för att jag tycker som jag gör! Sedan finns det hästmänniskor där ute som har ett leende på läpparna var dag och möter alla med ett trevligt sätt och har ett hästvett som ärgenomtänkt och sett från hästens bästa, vilket många gör men det finns sådana som man kan bli lite rädda för, proffsryttare som skogsmullar!